March 5, 2021

Former Shimauta Post Office / Wooden Counter and the Window

Yoshiharu Tsukamoto Lab. (Tokyo Institute of Technology)

This is a wooden, two-story post office in the Historical Village of Hokkaido built in 1902. It was restored in 1960. The modern-day post office was launched in Hokkaido in 1872. This building only had post office functions, and the residences of the Post Chief and employees were in separate blocks. The latticed window in the counter area is designed so that only the lower glass slides, allowing the post to be transferred and received from that point. A gable porch was also constructed to prevent customers from getting wet when it rained.

Historical Village of Hokkaido – Former Shimauta Post Office
(Post / Sapporo City, Hokkaido)

This article is an excerpt from “Window Workology,” a joint research project concerning windows and the behaviors around them done in collaboration with Tokyo Institute of Technologyʼs Yoshiharu Tsukamoto Laboratory.